Finans Norge, Magasin | 06 – Vil skape slagkraftige lokalsamfunn
872
page-template-default,page,page-id-872,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
– Jo bedre banken går, jo mer går tilbake til lokalsamfunnet, sier Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør bedriftsmarked i Sparebanken Vest.

VIL SKAPE SLAGKRAFTIGE LOKALSAMFUNN

– Mange av de som lykkes kommer ofte ut av sterke kompetanseklynger, derfor satser vi blant annet på dem, sier Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør bedriftsmarked i Sparebanken Vest.

Hun er stolt over å ha blitt med på reisen til Rocketfarm.

– De fikk sin første startkapital gjennom gavemidler fra et næringsutviklingsfond som var nødvendig for at de valgte å satse. Siden har vi fulgt dem som bank, og det har vært imponerende å se hvordan de har vokst fra Sogndal og til å lande internasjonale kontrakter, sier hun.

MÅ BLI BEDRE STØTTESPILLERE

Hun mener det viktigste banken gjør er å bidra med risikokapital til små og mellomstore bedrifter (SMB´er).

– Vi må kunne tilby vekstkapital uten at gründerne tvinges til å blande privatøkonomien inn gjennom å pantsette huset eller kausjonere. Her er det ofte avstand mellom preik og praksis i finansnæringen. Vi må ta denne utfordringen på alvor og løse den med nye tjenester, slik vi blant annet gjør med Buffer – vår nye finansieringsløsning for små og mellomstore bedrifter, sier hun.

BRYTNINGSTID

Utover å bidra med finansiering, spiller bankene en viktig rolle til å dele- og bygge kompetanse for leder av små og mellomstore bedrifter. Derfor er Sparebanken Vest også med i omstillingsprosjektet Brytningstid, sammen med Norges Handelshøgskole (NHH). Her får bedrifter og andre studiestøtte til gjennomføring av masterprogram for å bygge omstillingskompetanse i etablerte bedrifter.

– Det kan blant annet være ledere i små og mellomstore bedrifter som ikke selv ville tatt seg råd til denne typen kompetanseløft, sier Fresvik.

MÅ SE ALLE DELER AV SAMFUNNET

I tillegg har banken et utstrakt samarbeid med flere klynger, som NCE Media, GCE Subsea, NCE Maritime CleanTech og Finance Innovation.

– I noen av klyngesamarbeidene har vi egne innovasjonspriser som skal stimulere til knoppskyting, og vi fokuserer nå mer og mer mot grønne næringer, forklarer Fresvik.

Banken som satset på gründerne i Sogndal, deler i år ut 150 millioner kroner i gaver til næringsliv og kultur.

– Gavemidler til næringslivet går i større og større grad til videreutvikling av et næringsliv i omstilling. Vi ønsker også å bidra til sterke lokalsamfunn, og ved å være kunde i banken bidrar man til å gi tilbake til sitt lokale fellesskap, sier Fresvik.

Vi må ta denne utfordringen på alvor og løse den med nye tjenester.

SPAREBANKEN VEST

Sparebanken Vest er landets tredje største sparebank og dekker Rogaland, Hordaland, og Sogn og Fjordane. Banken er et frittstående børsnotert finanskonsern, men overskuddet skal ikke være for stort. Mesteparten av overskuddet skal tilbake til samfunnsnyttige formål. Dette er forankret i bankens historie, som går tilbake til da Bergen Sparebank ble stiftet i 1823 for å hjelpe fattige i Bergen.