Finans Norge, Magasin | A3 – Finance Innovation
930
page-template-default,page,page-id-930,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
FOTO: FINANCE INNOVATION

Oversikt over alle dine bank-konti på ett sted

Nå kommer det mange norske bankkunder har etterspurt: en oversikt over alle bankkonti på ett sted.

De aller fleste nordmenn er kunde hos minst to banker. Nå vil du få opp saldo på tvers av ulike banker i én og samme app.

Fordelen for kundene er at de kan ha lønnskonto i én bank, sparing i en annen, felles feriekonto i en tredje og mulighet til å se saldo på tvers i bank-appen de selv ønsker.

Denne nye løsningen, er resultat av et tverrfaglig samarbeid i fintech-klyngen NCE Finance Innovation hvor medlemmene Sparebanken Vest, Sbanken og Sparebanken Sogn og Fjordane vil gi kundene denne muligheten ett helt år før EU-direktivet PSD2 trer i kraft.

Evry har sørget for at løsningen har blitt teknisk god og sikker, mens PwC har bidratt med juridiske vurderinger, avtaleverk og varsling til 
myndighetene.

Ifølge en undersøkelse utført av Finans Norge, ønsker over halvparten av norske forbrukere dette tilbudet.

– Norske kunder har større tillit til banker enn til facebook og andre aktører som vil komme til å tilby lignende tjenester, sier Atle Sivertsen, daglig leder i NCE Finance Innovation.

Samarbeid er den nye konkurransekraften

Den innovative bankløsningen er et resultat av et unikt samarbeid mellom konkurrenter. Slike initiativ drives gjerne av nye teknologiske muligheter, et ønske om å beholde og kapre nye kunder, samt å oppnå synergier ved å dele på forskning- og utviklingskostnader.

– Samarbeidet i klyngen er basert på lange tradisjoner, samt tilliten medlemmene i NCE Finance Innovation har til hverandre, sier Sivertsen.

Med dette prosjektet har de siden starten hatt et ønske om å lykkes med en pilot for så å invitere alle Norges banker til å koble seg på. Slik vil norske kunder få samlet oversikt over konti helt uavhengig av hvilke banker de er kunde hos og hvilken «app» de liker best.

Klyngen er nå tildelt status som Norwegian Centre of Expertise (NCE) av Innovasjon Norge, SIVA og Forskningsrådet. Dette gjør NCE Finance Innovation til det nasjonale samlingspunktet for innovasjon og vekst innen fintech.

Regulatorisk sandkasse skaper nye bedrifter

Jan Digranes, direktør for betalingsformidling og digitalisering i Finans Norge er positiv til klynge-samarbeidet. Han mener oppstartbedrifter må få samme tilgang til testing av innovasjoner som kun de etablerte bankene tradisjonelt har dratt nytte av.

Finansnæringen og IKT-Norge har lenge jobbet for å få på plass en «regulatorisk sandkasse». Dette er et viktig virkemiddel for å skape nye 
bedrifter og arbeidsplasser; et testmiljø, der nye løsninger kan utprøves i sikre og kontrollerte former. Man får juridisk og teknisk rådgivning, samt mulig utprøvning på pilotkunder.

– Det skjer mye flott arbeid i regi av en rekke fintech-møteplasser, blant annet Finance Innovation, for å tilrettelegge for innovasjon. Det er 
likevel viktig at myndighetene bidrar til å forenkle oppstartsfasen via en regulatorisk sandkasse. Norge ligger langt fremme på finansiell teknologi. Dette kan bli en bransje som eksporterer løsninger og bidrar med kompetansearbeidsplasser utenfor petroleumsnæringen i et bærekraftig Norge, sier Digranes.

NCE Finance Innovation vil fortsette sitt brede samarbeid på tvers av medlemmene og opp mot sentrale aktører for å skape mer innovasjon, økt konkurransekraft, nye bedrifter og arbeidsplasser.

– Det er enda mye som gjenstår, men oppgraderingen til Norwegian Centre of Expertise gir oss ytterligere ressurser og motivasjon til å stå på videre, forteller Sivertsen.